Vállalati Társadalmi Felelősségvállalás a Vacansoleil-nél

Eindhoven, 2017. augusztus

Utaztatással foglalkozó cégként és munkaadóként tudatában vagyunk annak, hogy hatással vagyunk a minket körülvevő világra. Nemcsak a környezetünkre, hanem az emberek életének minőségére is, legyenek akár utasaink, munkavállalóink vagy velünk együttműködő partnereink.

Mindezt figyelembe véve, folyamatosan lépéseket teszünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a negatív, és mindinkább növeljük a pozitív hatásokat.

Egyike azon területeknek, melyet a legkevésbé tudunk befolyásolni, ugyanakkor ez az egyik legfontosabb, az a vendégeink kempingekbe történő eljutása. Elmondható azonban, hogy az összes közlekedési mód közül, az egy kilométerre eső környezeti hatás személyautóval a legkisebb, 4 személlyel történő utazás esetén. Átlagosan ennyi fő érkezik személyautónként a kempingjeinkbe. Az autók egyre tisztábbá és hatákonyabbá válása, valamint a fosszilis energiahordozóktól való kisebb mértékű függés egyre kedvezőbb helyzetet eredményez.

Egy 2017 elején összeállított lista megmutatja, hogy mekkora CO2 kibocsátással jár egy oda-vissza utazás egy 1200 km-es távolságban lévő úti cél esetében:

Repülő                                                               560 kg CO2 / fő
Túraautó                                                            90 kg CO2 / fő
Vonat                                                                 75 kg CO2 / fő
BMW X5 25D                                                    83.4 kg CO2 / fő
Volkswagen Passat 1.6D                                  61.8 kg CO2 / fő

Ezeken túl, kempingjeink nagy része dús növényzettel beültetett terület, ahol fák és növények biztosítják a CO2 folyamatos elnyelését.

A tények

A kempingnyaralások egyértelműen hatással vannak környezetünkre.  A fenntarthatóságra való törekvés fontos része a vállalati üzletpolitikánknak és nagy örömünkre szolgál, hogy ezeket az irányelveket partnereinkkel is megoszthatjuk:

 • Kempingjeinknek nagy és folyamatosan növekvő hányada már „Green Key” tanúsítvánnyal rendelkezik.
 • Beszállítóink kiválasztásánál mindig figyelembe vesszük az iparágban használt fenntarthatósággal kapcsolatos besorolásokat. Az irodaszerektől kezdve a szafari sátrakig, és a gyártástól egészen az újrahasznosításig. Az általunk évente vásárolt mobilházak közül számos 98%-ban újrahasznosítható, valamint a verandákhoz, szafari sátrakhoz használt faanyag is mind ökológiailag fenntartható gazdaságokból származik.
 • Már folyamatban van a napelemek használatának tesztelése is a mobilházakban.
 • Az energiatakarékosság folyamatos napirendi témája a létesítménygazdálkodási szervezetünk megbeszélésein: 2015 és 2016 között 14 %-kal csökkentettük a központi irodánk elektromos áram felhasználását azáltal, hogy több figyelmet fordítottunk a fenntarthatóságra és célzott befektetéseket eszközöltünk az energia-felhasználásunkban: egyik célkitűzésünk a jövő évre vonatkozóan a cégünk központi irodájának teljes energiafelhasználásának (áram és gáz) további 5%-kal való csökkentése. Ez egy olyan ügy, melybe sokat invesztálunk.
 • Már évek óta szelektíven gyűjtjük a hulladékot (amely egyben költséghatékony is)
 • Mivel utasaink 90%-a jelezte, hogy már nem tartja szükségesnek a nyomtatott katalógus meglétét, ezért meghozhattuk azt a döntést, hogy csökkentsük ezek számát. 2017-től kezdve pedig már egyáltalán nem használunk nyomtatott katalógusokat.
 • 2013 óta a Vacansoleil központi irodájánál elektromos autók számára töltőállomás létesült, és lehetővé vált a nem hagyományos járművek elhelyezése is.

Kiválasztottunk néhány olyan fontos ügyet is, amelyre szeretnénk aktívan, társadalmi szinten is befolyást gyakorolni:

 • 2012-ben indítottuk útjára a Vacansoleil alapítványt azzal a szándékkal, hogy támogassuk azokat, akiknek igazán szükségük van a segítségre, azon országokban, ahol cégünk jelen van. Tesszük mindezt különleges projektek által, emberi erőforrással, pénzügyi támogatással és Vacansoleil termékekkel.
 • A Vacansoleil alapítvány a lehető legszélesebb körben igyekszik segítséget nyújtani, legyen az egy gondtalan nyaralás, egy gyermekek számára rendezett különleges parti, vagy éppen egy egyedi igények szerint legyártott sport protézis.
 • Az alapítványt a Vacansoleil egyesületi tagjain kívül önkéntesek irányítják és működtetik
 • A Vacansoleil törekszik arra, hogy elkötelezett és körültekintő munkaadó legyen, figyelembe véve az egyéni körülményeket. Egy megoldást kereső hozzáállás mindig célravezető, hogy maximálisan ösztönözni tudjuk alkalmazottainkat.

Megváltoztatjuk e a világot ezekkel a törekvéseinkkel? Valószínűleg nem.

Mindenben sikeresek leszünk, amit itt csinálunk? Nem, de szerencsére az eredmények többnyire pozitívak.

Tudunk valamilyen változást elérni azzal, amit teszünk? Igen, határozottan úgy gondoljuk, hogy tudunk, és mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy ez egy folyamatos változás legyen!