Gyönyörű levendulamezők Európában – csodáld meg őket te is!

A levendula nem csak parfümök összetevőjeként és fűszerként kiváló növény. Gyönyörűen mutat például a lankás dombokon, amiket selymesen puha, lila lepelként fed be. Képzeld csak el, milyen csodálatos érzés lehet egy levendulamező mellett ébredni! Ahogy a felkelő nap sugarai összekeverednek a mély lila tengerként hullámzó mezővel, miközben mélyeket szippantasz a finom illatból.

Provence

Ha levenduláról van szó, legtöbbünknek Provence jut eszébe. Nem is csoda, hisz innen származik a világ levendula termelésének harmada. Külön érdekesség, hogy a provanszi fűszerkeverék is tartalmaz levendulát, de csak az amerikai verziójában, az eredeti provence-i nem. A dél-franciaországi levendulamezők méltán világhírűek: a júniustól egészen augusztus végéig lilába öltözött lankák olyan festői látványt nyújtanak, hogy Van Gogh mellett számos festőt is megihlettek. Ha te is gyönyörködnél bennük, foglalj szállást provence-i kempingjeink egyikébe!

Toszkána

A provence-i mellett, a lila tengerként hullámzó toszkán levendulamezőknek sem kell elbújniuk. Sőt. Nehéz lenne különbséget tenni a két vidék mezőinek szépsége között, hiszen egyik szebb, mint a másik. Ha a távolság számít, akkor Toszkána közelebb van, de repülővel Provence-be is könnyedén eljuthatsz. Ha a toszkán levendulamezők mellett tetted le a voksodat, akkor ezeket a toszkán kempingeket ajánljuk figyelmedbe.

Tihany

Ha már a távolságról van szó, akkor mielőtt a mediterrán tájakra látogatsz, ejtsd útba Tihanyt is, amely szintén méltán híres a levendulamezőiről. Bár a levendula a földközi-tenger közeléből származik, nálunk is kitűnően megél. Az 1920-as években a tihanyi apátságtól bérelt területen volt az első próbabetelepítés, ami olyannyira sikeres volt, hogy az itt aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé.  Ez már akkor is világhírt hozott a tihanyi mezőknek, amelyek azóta is lenyűgöző látvánnyal várják az érdeklődőket. Érdemes ellátogatni a Tihanyi Levendula Fesztiválra is, amit hagyomány szerint június vége felé tartanak, a virágzás függvényében. Ilyenkor a térségben számos levendulát tartalmazó kézműves terméket, ételeket és italokat is árulnak. Foglalj szállást a Pelso vagy a Füred kempingben és vegyél részt te is a Tihanyi Levendula Fesztiválon!

 

Lehet ez is érdekel