A mesés Toszkána

Amikor meghalljuk azt a szót, hogy Toszkána, rögtön elfog minket egyfajta romantikus érzés. Ez nem véletlen, hiszen a filmekből, festményekről, regényekből, történelemkönyvekből és receptkönyvekből egy igazi mediterrán vidéket ismerhettünk meg benne, ami hihetetlenül gazdag kultúrával, történelemmel és gasztronómiával rendelkezik. Ha nyaralásunk célpontjául Toszkánát választjuk, egészen biztos, hogy nem fogunk csalódottan hazatérni!

Éghajlata rendkívül sajátos, amit annak köszönhet, hogy az Appennin-hegység védi az északi hideg szelektől, míg a Tirrén tenger felől biztosított a meleg levegő utánpótlása. Ehhez járulnak még hozzá a fokozatosan emelkedő domborzati szintek és a rajtuk fekvő hegyek és völgyek, amik eltérő mikroklímájú területeteket alkotnak. Ezen a szemet gyönyörködtetően változatos tájon az Alpok csúcsaitól a Chianti dombokon át a 330 kilométeren elterülő tengerparton és strandokon át a kis szigetekig mindent megtalálunk, amit egy tökéletes nyaraláshoz kívánni lehet.

Ahhoz, hogy felfedezzük Toszkána kincseit, érdemes autóval érkezni, vagy bérelni. A dimbes-dombos borvidékek szűk útjain autózni már magában csodálatos élmény, de így a környező kis városkákat is bejárhatjuk és nem kell egyik látványosságról sem lemondanunk.

És, hogy mik ezek? Mondunk pár tippet:
– támazd meg egy fotó erejéig a Pisai ferde tornyot
– csodáld meg Volterra foterét, a Piazza dei Piori-t
– Járd félkörbe Siena legyező alakú főterét és középkori palotáit
– ugyanitt számold meg a harangtorony 505 lépcsőfokát
– Firenzében essen le az állad az Uffizi, a Ponte Vecchio és a Pitti-palota láttán
– keresd fel San Gimignano 14 megmaradt tornyát a középkorban épült 70-ből
– képzeld magad a középkorba a szinte tökéletes állapotban megmaradt Pienza városában
– sétálgass a Trasimeno-tó partján
– mássz fel a 600 méter magasan fekvő Cortánába
– gyönyörködj a freskókban Arezzóban
– valamint igyál sok espressó-t
– egyél igazi olasz ételeket
– igyál finom borokat
– és élvezd a dolce vitát

Lehet ez is érdekel